Goed voorbereid aan de start van de 20km van Brussel: beheers je ademhaling
De 20 km van Brussel loop je niet zomaar. Als je volop van de ervaring wilt genieten en je lichaam wilt laten mee profiteren, doe je er goed aan enkele basisprincipes na te leven. Hélène Allard, Belgische running coach bij Run for fit, geeft de komende vier weken tips om op 28 mei goed voorbereid aan de start van de 20km van Brussel te verschijnen.
Eerste stap: ADEMEN
Ademen terwijl je loopt, dat is als leren kijken in plaats van zien. Het is geen evidentie, maar met de nodige bewustwording kun je het leren.
3 goede redenen om je ademhaling te beheersen:
- Je krijgt geen steken meer in je zij.
- Je verhoogt het zuurstofgehalte in je lichaam, waardoor je je uithoudingsvermogen vergroot. Dat is een fysiek gegeven, en dus bewezen.
- Je leert je eigen ritme kennen en je energie sturen.
De basisprincipes:
- Focus op buikademhaling. Daardoor krijg je meer lucht, verhoog je het zuurstofgehalte in je lichaam en kun je je inspanningen beter doseren en je stress verlagen.
- Dit doe je als volgt: Sta recht, loop nog niet en plaats je handen op je buik. Tracht je handen op en neer te duwen naarmate je in- en uitademt. Als je handen niet bewegen, herbegin je. Iedereen kan het, het is de ademhaling van een baby.
- Zodra je de buikademhaling stilstaand beheerst, begin je te bewegen: je stapt en zoekt terwijl een evenwicht vindt tussen je stappen en het in- en uitademen.
- Kijk niet naar je collega-sporters, want iedereen is verschillend.
- Als het vertrouwd begint te voelen, begin je opnieuw, nu lichtjes joggend.
- Begin nog eens opnieuw, zo vaak als nodig, om de juiste coördinatie te vinden tussen je ademhaling en je stappen.
- Als je tijdens het lopen of een wedstrijd moeilijkheden ondervindt, grijp dan terug naar deze oefening en vind opnieuw je eigen ritme.
Garmin tools ter ondersteuning: Forerunner 235
Je passen afstemmen op je ademhaling is de eerste stap naar het controleren van je hartritme en het lopen zelf. Met een Garmin-horloge om de pols worden de gegevens onmiddellijk verzameld op basis van de polsslag en kun je je evolutie volgen tijdens het lopen.
De Forerunner 235 is speciaal ontworpen voor lopers. Naast de specifieke Garmin-services, zoals de applicaties waarmee je bij een loperscommunity kunt aansluiten en nieuwe routes kunt ontdekken, biedt het ook de mogelijkheid om een training op maat aan te maken en de adviezen van een coach te integreren. Het bevat een hele reeks functies om je tijden te verbeteren en je activiteiten tijdens de dag te volgen. Het is volledig instelbaar en dus aanpasbaar aan persoonlijke voorkeuren en bestaat in twee kleuren: zwart en frosted blauw.
Loop met hart en ziel
Als sportpartner bij uitstek hoefde Garmin er niet lang over na te denken om sport te combineren met solidariteit en om harten te doen kloppen voor anderen.
Hun actie #heartbeat20k nodigt lopers uit om tijdens de 20km van Brussel, te lopen met een Garmin-hart, dat ze op het einde van de run kunnen bevestigen op de Wall of Hearts, ten voordele van verenigingen die zich inzetten voor kinderen met een hartziekte: Nos enfants cardiaques en Keten van Hoop. Ieder hart op de muur is goed voor een gift van 50 cent. Na het succes van vorig jaar verwacht Garmin dit jaar 25.000 harten te verzamelen.
Hélène Allard, sportcoach gespecialiseerd in het lopen, is beschikbaar voor interviews en ook voor persoonlijke of collectieve coaching.