Het noorden kwijt? Met deze tips vind je het terug

Op vakantie gebeurt het wel vaker, we vertrekken vol goede moed voor een bewegwijzerde wandeling of fietstocht. Al snel blijkt dat die te wensen overlaat en dat je gsm geen bereik meer heeft. Je komt tot de conclusie dat een echte wandel- of fietsgps geen overbodige luxe zou zijn. Garmin, wereldleider op de markt van de satellietnavigatiesystemen, zorgt ervoor dat je het noorden niet meer verliest.

Verloren lopen kan iedereen overkomen. Voor wie nog geen gps in zijn bezit heeft en alle richting kwijt is, kent Marc Otte, ‘kaart en kompas’-expert van vzw Wandelsport Vlaanderen en Sport.Vlaanderen een aantal tips: 

  • In het bos kan je jou dankzij de natuur oriënteren: mos staat altijd op de zuidwestelijke kant van de bomen. Schors is dan weer dieper gekerfd in het oosten, dit door de droge en koude wind die meestal vanuit die richting komt. Het zuiden vind je door te kijken naar de opening van een (natuurlijk) vogelnestje. Bots je op een rivier? Volg deze dan stroomafwaarts. Dorpen liggen meestal in een dal.
  • In de polders buigen de bomen in noordoostelijke richting, ze vangen veel wind en die komt meestal vanuit het zuidwesten.
  • Een horloge met analoge wijzers kan je helpen om het zuiden aan te wijzen. Draai de kleine wijzer in de richting van de zon. Het zuiden bevindt zich in het midden van die kleine wijzer en 1u (in de winter) of 2u (in de zomer).

Noord, oost, zuid, west, het zijn natuurlijk maar richtingen. En in vele gevallen is dat niet genoeg om een pad of een weg terug te vinden. Wie op zeker wil spelen en het maximale uit een tocht wil halen, investeert het beste in een degelijke wandel- of fietsgps. Garmin legt je uit waarom:

  • Een smartphone laat jou vaak na 2 à 3 uur al in de steek wanneer de locatiebepaling aanstaat en de schermhelderheid maximaal staat. Een wandelgps houdt het gemiddeld 16 uur uit, daarenboven kan je de batterijen wisselen. De mutlisporthorloge Fenix 5, heeft zelfs een levensduur van 24 uur in gps-stand. Daarnaast blijft het scherm van een gps ook goed leesbaar in volle zon.
  • In slecht weer transformeert je kaart al snel in een vodje en kan je jouw smartphone al helemaal niet meer bovenhalen. Wandel- en fietsgps’en hebben het voordeel dat ze waterdicht zijn. De eTrex® modellen van Garmin bieden een IPX7 waterbestendigheid.
  • Dankzij de combinatie van GPS - en GLONASS-positiebepalingen in de Garmin gps ’en ontvang je ook in afgelegen gebieden signaal.
  • Op een gps uit de Oregon® Serie laad je heel eenvoudig nauwkeurige TOPO-kaarten op. Van Europa, over Azië tot Afrika, alles is mogelijk.
  • Met de TracBack functie van Garmin keer je zonder problemen terug op je stappen. Volgens Marc Otte is dit de eerste reflex doe je moet hebben wanneer je verloren loopt. Je vindt deze functie onder andere terug in de Fenix 5.
  • Dankzij een barometrische hoogtemeter kan je heel nauwkeurig stijgingen en dalingen opmeten. Ideaal voor wandelaars of wielrenners die achteraf graag hun prestaties analyseren en verbeteren.
  • Voor meer opties kan je op de website van Garmin terecht.

Wens je meer informatie over de wandel- en fietsgps’en van Garmin? Neem dan contact op met [email protected]

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Garmin

Garmin International Inc. is een filiaal van Garmin Ltd. (Nasdaq: GRMN), de wereldwijde leider op de markt van de satellietnavigatiesystemen. De groep houdt zich sinds 1989 bezig met het ontwerp, de productie, de commercialisering en de verkoop van apparaten en toepassingen voor navigatie, communicatie en informatie, waarvan de meeste van gps-technologie gebruikmaken. De producten van Garmin zijn bedoeld voor mobiele en draadloze toepassingen, toepassingen in auto’s en toepassingen voor openluchtrecreatie, zeevaart, luchtvaart en OEM. Garmin Ltd. is in Zwitserland gevestigd en zijn belangrijkste filialen zijn gebaseerd in de Verenigde Staten, in Taiwan en in Groot-Brittannië. Garmin is een gedeponeerd handelsmerk van Garmin Ltd. of zijn filialen.

Alle andere merken, productnamen, bedrijfsnamen en gedeponeerde handelsmerken behoren toe aan hun respectievelijke eigenaren. Alle rechten voorbehouden.