Wie deze zomer de koers volgt, doet vaker aan sport

De grootste wielerwedstrijd van het jaar staat voor de deur. En zo goed als alle Belgen kennen de Ronde die op 6 juli van start gaat. Hoewel het hier om een sportief hoogtepunt gaat, blijkt uit onderzoek van Garmin(1) dat maar liefst 94% van de Belgen die de koers vorige zomer volgden, dat vanuit hun luie zetel doen. Niet echt sportief zou je denken. Toch zien we dat deze groep Belgen vaker wekelijks sport dan wie de koers niet volgt. Daarom helpt Garmin de wielerfanaten deze zomer met het vinden van prachtige routes doorheen België, inclusief een aantal lokale bergritten. Want de cijfers tonen ook aan dat de bergritten het liefste bekeken worden (64%), dus laat ons ze ook eens écht meemaken.

Hoe kijken we naar wielerwedstrijden?

Zowat alle Belgen zijn bekend met de grote Franse wielerwedstrijd die op 6 juli van start gaat in onze hoofdstad (98%). En meer dan de helft (54%) heeft de koers het afgelopen jaar ook gevolgd. Dat deden ze vooral via de televisie (94%), de krant (28%) of de radio (24%). Slechts 2% geeft aan de renners in real life te zijn gaan aanmoedigen. Opvallend is dat wie jonger is dan 34 jaar, dubbel zo vaak aangeeft de koers te volgen via radio, nieuwsapps of sociale media dan 34-plussers.

De meesten onder ons zitten dus in hun luie zetel (of op de rollen?). Maar dat wil niet per se zeggen dat de wielerfan daarom niet sportief is. Integendeel.

Wie kijkt naar wielrennen?

We zien dat mannen vaker de koers volgen dan vrouwen (65% vs. 44%). Dat is niet per se een verrassing. Want wielrennen wordt ook nog steeds het meeste beoefend door mannen. 27% van de Belgische mannen geeft aan zelf aan wielrennen te doen tegenover 9% van de Belgische vrouwen. 

Mannen zijn dan ook vaker de die hard fans die steevast elke etappe volgen (16%, tegenover 6% vrouwen).

Ook zien we dat de Ronde zeer populair is bij ouderen. Maar liefst 71% van de 55+’ers volgt de koers. Dat is bijna dubbel zoveel als de Belg die jonger is dan 34 jaar, daar volgt 36% de Ronde.

Tot slot merken we dat wie wekelijks sport, in het verleden al vaker de Ronde volgde dan wie minder sport (60% vs. 40%). Vooral hardlopen en wielrennen zijn de sporten die vaak beoefent worden door de trouwe Ronde-kijker(2).  Fitness is dan weer de populairste sport bij de Belg die de Ronde niet volgt(3).

Inspiratie voor de sportieve wielrenner

De fietscomputers van Garmin, waaronder de Edge 530 en Edge 830, bieden tonnen inspiratie voor de wielrenner die er deze zomer op uit wil trekken.  Ze beschikken over een vooraf geladen Garmin fietskaart, waarmee je heel eenvoudig nieuwe routes ontdekt, waar je ook bent.

Dankzij routebepaling op basis van populariteit kan je kiezen uit wegen en paden die plaatselijke fietsers het vaakst afleggen. Ook wie even wil afwijken van de vooropgestelde route om verborgen plekjes te ontdekken, kan dat. De Edge 530 en 830 leiden je altijd terug naar je route of startpunt.

De leukste ritten om te volgen:

  1. De bergetappes (64%)
  2. Alle ritten zijn even leuk (27%)
  3. De sprintetappes en de tijdritten (3%)
  4. De tussenritten (2%)

Uit de cijfers bleek ook dat bergetappes het liefst gevolgd worden. 64% van de Belgen vinden deze het leukste. Wie ze ook zelf wil beleven, kan dankzij de ClimbPro functie op de Edge toestellen (530 en 830) automatisch de resterende stijging en hellingshoek nagaan. Zo weet je wat jou nog te wachten staat.

Deze zomer hebben we dus geen excuus meer om in onze luie zetel te blijven zitten.

### Einde persbericht ###

(1)Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Garmin Belux tussen 3 mei 2019 en 8 mei 2019 bij 1000 Belgen representatief op provincie, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%.

(2)27% van de Belgen die in het verleden de Ronde volgde doet aan hardlopen. 23% aan wielrennen, mountainbike of BMX’en.

(3)24% van de Belgische niet-volgers doet aan fitness.

Laure Vandeghinste

PR Manager, Famous Relations

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Garmin

Garmin International Inc. is een filiaal van Garmin Ltd. (Nasdaq: GRMN), de wereldwijde leider op de markt van de satellietnavigatiesystemen. De groep houdt zich sinds 1989 bezig met het ontwerp, de productie, de commercialisering en de verkoop van apparaten en toepassingen voor navigatie, communicatie en informatie, waarvan de meeste van gps-technologie gebruikmaken. De producten van Garmin zijn bedoeld voor mobiele en draadloze toepassingen, toepassingen in auto’s en toepassingen voor openluchtrecreatie, zeevaart, luchtvaart en OEM. Garmin Ltd. is in Zwitserland gevestigd en zijn belangrijkste filialen zijn gebaseerd in de Verenigde Staten, in Taiwan en in Groot-Brittannië. Garmin is een gedeponeerd handelsmerk van Garmin Ltd. of zijn filialen.

Alle andere merken, productnamen, bedrijfsnamen en gedeponeerde handelsmerken behoren toe aan hun respectievelijke eigenaren. Alle rechten voorbehouden.